Per fer llum sobre el plàstic, els usos i les conseqüències que comporta per a la salut i el medi ambient el consum intensiu i irracional, Ecologistes en Acció publica l'informe «desenganxar-se del plàstic» coincidint amb el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic que se celebra el 3 de juliol. L'organització insta així a les administracions a avançar en la seva prohibició i a la ciutadania a rebutjar i reduir el seu consum.

El 2011 es va aprovar la Llei de Residus, amb un calendari per a la prohibició de la distribució de bosses al 2018, excepte per guardar carn o peix.

El 2012, es va realitzar una consulta pública per la Comissió Europea sobre l'ús de les bosses de plàstic i el 70% de les respostes estaven a favor de la seva prohibició. Des de fa menys d'un any, el compromís aprovat pel Parlament Europeu és reduir el seu ús un 50% pel 2017 i en un 80% pel 2019.

Ecologistes en Acció insta les administracions competents a fer passos ferms per avançar els terminis de prohibició i la reducció de l'ús dels plàstics mitjançant instruments legals efectius. També s'han de fer campanyes d'informació sobre els problemes que ocasiona el seu consum i exigir a les productores que dissenyin i fabriquin productes amb cicles de producció tancats i innocus per a la salut i el medi ambient. La ciutadania ha d'apostar per productes d'una major vida útil en el seu dia a dia.

PDF - 7.5 MB
[Informe] Desengancharse del plástico

Algunes dades sobre les bosses de plàstic que destaca l'informe:

  • Als anys cinquanta les bosses de plàstic van irrompre en els mercats a través de la seva distribució gratuïta en supermercats i altres botigues. Avui dia es fan servir un bilió de bosses de plàstic a l'any: uns dos milions cada minut.
  • A Europa, la mitjana per persona i dia depèn del país: entre les 4 bosses per persona a l'any a Dinamarca i Finlàndia, fins a més de 450, a Portugal, Eslovàquia i Polònia.
  • L'Estat espanyol es troba entre els més consumidors, amb una mitjana de 133 bosses a l'any per persona. Tot i que el seu consum s'ha reduït en els últims anys, ni la meitat tornen a ser reutilitzades, i només el 10% acaba als contenidors grocs per al seu reciclatge.
  • Cada hora s'aboquen als mar 675.000 quilos d'escombraries, la meitat són plàstics, que tot i tenir una vida mitjana útil de menys de 12 minuts, poden trigar a degradar-se fins a 500 anys.
  • Actualment el plàstic és el major residu marí i s'estima que hi ha aproximadament 54 trossos de plàstic flotant per cada metre quadrat d'oceà.
  • Les bosses de plàstic són trampes mortals per a la fauna marina, les aus i les tortugues, espècies essencials per a l'equilibri dels ecosistemes marins. La majoria de les morts en aquest medi es produeixen per embolic o ingestió.
  • Durant el procés de producció, al plàstic se li afegeixen una sèrie d'additius químics per aportar elasticitat, durabilitat, color, etc. La gran majoria d'aquests additius romanen avui en dia sense identificar a causa de l'opacitat de les empreses de producció. No obstant això nombrosos estudis científics han comprovat que l'exposició repetida a determinats additius pot provocar efectes nocius de diferent gravetat en la salut i en el medi ambient.

L'informe «desenganxar-se del plàstic» es pot consultar i descarregar en aquest enllaç https://www.ecologistasenaccion.org/article21000.html